Oleje

Oleje

Jaké oleje jsou vhodné? Jaké oleje jsou vhodné v redukci? Když se řídíte heslem, že nic se nemá přehánět a znáte i druhé heslo, rozdíl mezi lékem a jedem, je jen v dávkování, bude Vám hned jasné, jak s oleji nakládat. Oleje jsou prostě bohaté na energii, mají různé využití v kuchyni, v průmyslu i kosmetice. Mají různé vlastnosti, přednosti i neduhy.
Tahle kombinace u nás doma vévodí (ještě tedy mám ochucenou variantu oliváče s chilli). Jako občasné zpestření v kuchyni můžete zavděčit třeba sezamovým, dýňovým, konopným, nebo lněným olejem …. komplet seznam ovšem najdete tady.

Kokosový olej

Myslím, že pokud máte rádi palačinky, tento olej by neměl ve Vaší kuchyni chybět. Je tepelně stabilní, tudíž lze využít jak na smažení palačinek, tak na namazání pokožky. Ale bacha, ať do Vás potom nekoušou :D jak jim budete vonět. Kokosový olej se získává extrakcí z kokosovníku, je bohatý na antioxidanty a mastné kyseliny. Další zajímavosti najdete třeba tady a tady.


Řepkový olej

Bohužel k řepkovému oleji nebudu mít žádný příběh. V žádné výrobně jsem zatím nebyla a tak Vám k tomu řeknu jen to, co jsem vyčetla. Získává se ze semen řepky olejné. Obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství mononenasycených i esenciálních mastných kyselin omega-6 a omega-3. Je to cenově dostupnější varianta, než olej olivový a proto ho nejčastěji používám při tepelných úpravách jídel. Celkem neprávem si někteří myslí, že je to olej nezdravý. Je vhodnější než olej slunečnicový. Nějaké další info je tu.

Olivový olej

Letos v Řecku jsme navštívili lisovnu olivového oleje. Byl to úžasný zážitek, vidíte ty stroje co se používali dříve vs. ty co se používají v současnosti. Ukáží Vám, jak vlastně probíhá sběr oliv ze stromů, lisování, prostě vše, co byste měli o oleji vědět. Pokud budete mít někdy tu možnost, běžte na prohlídku lisovny. Nejen, že jsme si mohli koupit olivový olej, prozradili nám jak koupit opravdu ten kvalitní.
Na zadní straně olejů by mělo být číslo s popisem Acidity. Čím nižší číslo, tím lépe. Ideální je kupovat olej s 0.0 - 2.0 to jsou opravdu kvalitní oleje. S hodnotou od 3.0 do 5.0 je to už méně kvalitní olej, ale stojí za zváženou, jestli do něj investujete. Nad 5.0 prý raději nekupovat, to už začínají kvalitně horší oleje. Je dost možné, že toto číslo na oleji nenajdete. Důvody jsou dva, lisovna nenechala udělat rozbor oleje a nezná tedy jeho kvalitu, nebo kvalitu zná a není pro ně lichotivé ji zveřejnit :D zkoušela jsem tyto údaje hledat na lahvích olejů v Tescu a nikde jsem to nenašla. Tak schválně jak na tom budete? Najdete číslo kvality na Vašem oleji?
Olivový olej je nejlepší do studené kuchyně, zejména jako luxusní zálivka do Vašeho zeleninového salátu (nebo do dipu či marinády). Občas ho použiji i do teplé kuchyně, ale zdá se mi to celkem škoda (používám spíš olej řepkový). Neznamená to ale, že by nebyl vhodný na tepelnou úpravu. Prý vydrží teplotu do 200oC bez toho aniž by ztratil svoje vlastnosti a vitamíny.
Olivový olej má řadu pozitivních vlivů na lidský organismus např. snižuje riziko onemocnění srdce, pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu, podporuje trávení, podporuje metabolismus, dává tělu energii, obsahuje antioxidanty a vitamíny např. A, D, E a K.
Další zajímavé věci o oleji se dočtete třeba tu a tu.

Komentáře

  1. Já jsem dřív používala běžný slunečnicový olej, ale teď jsem si hodně oblíbila řepkový olej lisovaný za studena z https://www.zdravyolejzpolabi.cz/za-studena-lisovany-repkovy-olej , který mi přijde nejkvalitnější.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za tip, do těchto stránek se hodí každý tip na lepší zdravější kuchyni! A nejen kuchyni, ale pro své lepší já :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja olivový olej používam hlavne do dressingov :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat