Sladidla

Sladidla

Pokud jste závislý na cukru jako já, tak pro Vás tento přehled bude příjemným obohacením. Není totiž jen ten zabiják cukr. Existuje více způsobů jak sladit bez toho aniž bychom použili klasický rafinovaný cukr. Některá sladidla dokonce nemají žádné kalorie. Dobrá zpráva, že?
Samozřejmě nejzdravější variantou je nesladit vůbec, ale já osobně bych zešílela nemoct si dát žádný mls! Brambůrky a podobné slanosti mě naštěstí nic neříkají, takže mi zůstala "jen" závislost na sladkém. Byla jsem schopná toho spořádat opravdu mraky! Snickersky, Marsky, čokoládičky, Mila, Horalky, Lina i několikrát za den. Sladkýho prostě nebylo nikdy dost! Naštěstí jsem postupně přišla na tyto skvělý pomocníky, při hubnutí bezpochyby nepostradatelné. Pojďme se tedy podívat sladidlům na zoubek.

Umělá sladidla:

Napodobují sladkou chuť, bývají dokonce několikanásobně sladší a přitom neobsahují kalorie. Jak je to možné? Umělá sladidla se podobají svojí stavbou molekulám cukru, aktivují stejné receptory na jazyku. Rozdíl nastává v trávení, náš trávící systém je obvykle nedokáže vstřebat, proto mají nulovou energetickou hodnotu. Dokonce se nepodílejí na vzniku zubního kazu.


Sukralóza:
Sukralóza patří mezi nejsladší používaná umělá sladidla a je zhruba 320-1000x sladší než sacharóza. Neobsahuje žádné kalorie a dá se využít jak do studené i teplé kuchyně. Nezpůsobuje zubní kaz. Já osobně používám sukralózové kapičky Flavdrops. Mají různé příchutě (některé chutnají "chemicky" ale když jsou v jogurtu chutná stejně jako kupované jogurty - takže stejně "chemicky" :D) a doslazuji s nimi kde co např. jogurty, kaše, do pečení, do pití. Stačí pár kapiček. Nebo se dá koupit v sušené verzi, ale četla jsem, že se s ní blbě manipuluje, že si ji lidé stejně dávají do kapátka.



Stévie:
Jako stévie se označuje rostlina s názvem Steviarebaudiana. Její aktivní složkou, které vděčíme za onu sladkou chuť, jsou tzv. steviol-glykosidy se sladivostí zhruba 150x vyšší v porovnání se sacharózou. Steviol-glykosidy jsou pro člověka nestravitelné, stévie tedy neobsahuje téměř žádné kalorie. Nezpůsobuje zubní kaz. Pozor, stévie má svoji specifickou chuť, někomu vadí její chemický "ocas".
Říkáte si, máš tu chybu, stévie je rostlina, ale ty to máš v umělých sladidlech! Jo mám, prý proto, že v potravinářství se získává z rostliny sladkost nějakým složitým chemickým procesem. Já ji teda mám na zahrádce, pak listy usuším a spotřebuji, takže bych ji spíš dala do přírodních sladidel. Ta na fotce je ta potravinářská :)



Přírodní sladidla:

Cukr:
Cukr neboli sacharóza se skládá z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Je velmi dobře stravitelný, má ale vysoký obsah energie a téměř žádné další živiny. Hlavním neduhem cukru a jeho přemíry je přispívání k obezitě. Podporuje také bakterie, které způsobují zubní kaz.


Med:
Med je směs cukrů, vody, a jiných složek (fruktóza, glukóza, ostatní cukry jako sacharóza, maltóza atd., voda, ostatní látky jako minerály, pyly, proteiny, vitamíny, aminokyseliny aj.)
Na rozdíl od cukru med působí jako antibakteriální a antiseptický činitel, patří mezi antioxidanty. Podporuje obranyschopnost, zlepšuje trávení, snižuje cholesterol. Největším negativem je velmi nízká teplota pokud chceme zachovat aspoň nějaké benefity medu a to jen 50°C. Osobně med používám jen na chleba a v redukci se mu vyhýbám úplně (je to jen cukr bohatší na nějaké vitamíny).


Čekankový sirup:
Obsahuje až o 95% méně cukru a 45% méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly (med, javorový sirup, agávový sirup,…). Má vysoký obsah prospěšné vlákniny 71 %. Má široké využití v teplé i studené kuchyni. Já ho používám místo medu, má podobnou konzistenci.



Xylitol neboli Březový cukr
Xylitol je sladidlo, které se nachází v přírodě v mnoha druzích ovoce a zeleniny, včetně různých bobulí, zejména ve švestkách, malinách a jahodách. Jedná se o cukrové alkoholy. Má asi o 40 % menší kalorický obsah než běžný cukr. Jedna čajová lžička (5 ml) obsahující xylitol má 9,6 kalorií, což je méně ve srovnání s jednou lžičkou cukru, která má 15 kalorií. Neškodí zubům. Používám ho jako klasický cukr, jen ta cena! POZOR PRO PSY TOXICKÝ! Ve větším množství vás může prý prohnat, zatím nemám tu zkušenost :D díky bohu



Erytrhitol
Erythritol je přirozeně přítomen v malých množstvích v hruškách, melounech, hroznech nebo houbách, dále v potravinách obsahující kvasinky jako je víno, pivo, saké, sójové omáčky a sýr. Jedná se o tzv. cukrové alkoholy. Více než 90 % erythritolu se obvykle rychle absorbuje v tenkém střevě. Je špatn
ě metabolizován, a proto je vylučován v nezměněné podobě. Nepodporuje tvorbu zubního kazu.


Tak co máte vybráno? Samozřejmě sladidel je více, tohle jen takový malý přehled. Takže bádejte, hledejte, určitě najdete něco, co Vám bude vyhovovat.

Komentáře

  1. Čekankový sirup mi osobně vyhovuje nejvíc. Ale jak vždy říkám - ideální je redukovat cukry a mít více alternativ.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, Čekankový sirup mám taky nejraději, hodně připomíná med mňam samozřejmně nejlepší variantou je nesladit vůbec, ale to já nedokážu

    OdpovědětVymazat

Okomentovat