Topinka s vejcem

Topinka s vejcem

Jistě to znáte, odněkud přilítnete a nemáte co do pusy, tak rozrazíte dveře lednice a s kručícím břichem volajícím po okamžitém pokrmu lovíte, co bude to nejrychlejší jídlo! Tohle je prostě old school jak blázen a jako děcko jsem topinky milovala! Rozteklý vajco! Naučila mě to mamka a miluju to doteď. Mockrát jsem viděla tohle provedení, který tak lahodí oku, tak jsem to musela prubnout taky, že?

Suroviny:
Žitný chléb (kupuji v Karlově pekárně, kulatý žitný)
Šťastná vejce
Hořčice
Řepkový olej (Řepkáč je na smažení nejvhodnější, uděláme článek o olejích)

Chlebík opečeme na sucho v topinkovači (kdo chce, udělá na pánvi na kapce oleje, ale to my nemáme rádi, takže dělám jen na sucho). Na trošce řepkáče uděláme vejce a to tak, že ukrojíme plátek papriky, aby nám zůstala taková jakoby formička (odříznout vršek papriky, vytáhnout semínka a krájet) do které potom vyklepneme vejce a pomaličku smažíme. Je důležité nedat vysoký stupeň, aby se nám vejce nepálilo. Jelikož je vrstva vejce v paprice vysoká, dělá se to poměrně déle než jste zvyklí. Topinku lehce pomázneme hořčicí a položíme na ni vejce. Ošklivé okraje se téměř samy oddělí, takže to vypadá takhle hezky ;-) přihodíme samozřejmě nějakou zeleninku, abychom byli dostatečně sytí :) dobrou chuť

Komentáře