Játrovka neboli játrová paštika

Játrovka neboli játrová paštika

4 - 5 porcí

Jíte játra? Já je vlastně moc nejím :D nemám ráda vnitřnosti, až na paštiku! Jednou zkusíte a už NIKDY, NIKDY, opravdu NIKDY nebudete chtít jinou! Kupované blafy totiž nesahají tomuto ani po kotníky! Jednou mi mamka udělala domácí a od té doby u nás doma děsně frčí, NEJ večeře. Počkejte, až zjistíte jak je to easy (snadné):

Suroviny:
Játra cca 500 g (já nejčastěji kupuji kachní, jsou nejlepší)
Cibule 1 ks
Česnek (dle chuti např. 4 stroučky)
Smetana 10-12% tuku (kdo nehlídá a nehubne, můžete dát tučnější, ale nemá to moc vliv na chuť)
Máslo (kousek co já vím 20 g ? pardon dělám to už dlouho od oka :D)
Řepkový olej

Variace na dochucení:
Brusinky, chilli, mandle, bylinky nebo dle fantazie


Játra propláchneme, očistíme od blanek a nakrájíme. NESOLÍME! Na rozpálené pánvi necháme zesklovatět nakrájenou cibulku, pokud chceme paštiku jemnější tak v tuto chvíli přidáme nakrájený česnek a necháme zavonět (nebo přidáme česnek později). Přidáme játra a restujeme, stále NESOLÍME! Jakmile jsou játra hotová, vypneme plotýnku a do pánve hodíme kousek másla a promícháme.
Mezitím si nachystáme to, co chceme do paštiky dát, nasekáme brusinky nebo chilli nebo bylinky nebo oříšky nebo kombinaci :D
Jatýrka s cibulkou případně česnekem nebo chilli dáme do misky mixeru a mixujeme. Po chvilince přidáme ještě kousek másla (kvůli tuhnutí paštiky, není třeba dávat másla moc) a cvrkneme trochu smetany (lze vynechat, ale mi máme paštiku rádi roztíratelnou a jemnou), osolíme a opepříme. Pokud chceme paštiku ostřejší v tuto chvíli můžeme do mixeru ještě vymáčknout česnek a promícháme.
Do hotové paštiky přimícháme to, co jsme vybrali a nasekali tedy brusinky nebo chilli nebo bylinky s plátky mandlí :) je to na vaší fantazii a mlsném jazýčku ….

TIP: Chilli lze přidat zároveň s česnekem do pánve a paštička bude mít červený nádech páč to chilli mixneme (restováním ztratí trochu na ostrosti takže si pak nasekejte ještě trochu čerstvého pokud chcete paštiku ostřejší)
TIP 2: Boží je suchá topinka z žitnýho chlebíku (kupuji kulatý žitný v Karlově pekárně) a zeleninový salátek, TOP večeře!

Tak a teď znáte poklad naší kuchyně mňááááááááááám :) toto mnoštví u nás vydrží max 2 dny :D půl když je paštika ještě vlažná a půl druhý den ;-D

Komentáře