Sekačka s vejcem v županu s batátovo-bramborovým pyré

Sekačka s vejcem v županu s bramborovo-batátovým pyré

7 porcí

Dostala jsem doma objednávku na plněnou sekanou vejcem :) a myslím, že se povedlo, takže je třeba se podělit s ostatními ať si pochutnáme kolektivně :D

Suroviny:
Mleté maso (množství i druh nechám na vás :) moje sekaná byla z vepříka a kravičky pěkně fifty fifty (50:50) a bylo toho necelé 1 kg)
1x velká cibule
4x šťastná vejce
Česnek (dle chuti libovolný počet stroučků)
Sušená majoránka (případně jiné bylinky podle chuti)
Ovesná mouka (ovesné vločky rozemleté na mouku)
Schwarzwaldská šunka (klidně dejte anglickou slaninku, případně jinou sušenou šunku)
Mléko (měla jsem rýžovo-sojové)
Sůl
Pepř

Vejce 3 ks uvaříme tzv. na tvrdo (trvá to cca 8-10 minut). Necháme zchládnout a oloupeme.
V misce smícháme maso se syrovým vejcem, prolisovaným česnekem, majoránkou, solí, pepřem a najemno nakrájenou cibulkou. Sekanou pořádně promíchejte, nejlíp se to prostě dělá rukou. Přidávejte po trochách ovesnou mouku a cvrkněte trochu mléka, sekaná musí držet pohromadě. Chvilku to trvá, než se spojí.

Na dno a bok plechu si vyskládejte šunku, polovinu masa vyklopte na šunku a vytvarujte typický bochánek. Udělejte lehce důlky a dejte do nich celá oloupaná uvařená vejce. Přiklopte druhou polovinou masa a pořádně spojte. Poté sekačku zabalte do šunky (jako když pletete cop). Podlijte trochou vody (asi centimetr) osolte, opepřete a dejte do rozehřáté trouby na 180o na cca hodinu (samozřejmě stupně i dobu upravte dle vaší trouby i hmotnosti masa).

TIP: Do sekané lze přidat cokoliv např. sýr nebo na pánvi orestovanou zeleninku. Fantazii se meze nekladou.

Příloha bramborovo-batátová kaše

Suroviny:
Brambory
Batáty
Sůl
Kmín
Máslo
Mléko

Brambory a batát oloupejte, omyjte, nakrájejte na stejnoměrné kostky a uvařte v osolené a okmínované vodě do měkka. Slejte. Ještě za tepla přihoďte kousek másla a brambory i batáty rozmačkejte. Mléko trochu přihřejte v mikrovlnce (studené mléko z lednice by nám zbytečně kaši zchladilo) a pomalu přilévejte při hnětení do kaše. Osolte, opepřete. Na závěr dávám ještě kousek máslíčka :)

TIP: Dozdobit lze třeba čerstvou pažitkou nebo úžasná je jarní cibulka nebo nať petrželky
TIP 2: Při vaření brambor a bátát vhoďte do vody třeba sušený libeček, nebo nať z petržele, budou voňavé a kaše bude mít jiný nádech.
TIP 3: Pokud chcete ušetřit nějaké kalorie, kaše se dá udělat bez másla a mléka. Stačí při slévání dát nějakou vodu bokem a tu přidávat při mixování. Mě to ale nechutná a dělám klasiku :)

Komentáře