Protein

Protein

Neboli bílkovina jak jsem již zmiňovala tady, je když to hodně zjednodušíme, jen sušené vyfiltrované mléko. Je to jedna z nejpoužívanějších věcí u většiny silových sportovců. Je vhodný do redukce, při nabírání svalů i pro jejich udržování. Pomáhá nám k tvorbě nové svalové hmoty, nebo aby bylo možné si ji udržet v období, kdy redukujeme tuky. K tomu je nutné přijmout určité množství bílkovin. Díky proteinům je mnohem snazší doplnit potřebnou denní dávku (např. ve formě koktejlu nebo jako přísada při pečení). Proteiny jsou buď dle metody výroby (koncentrát, hydroizolát atd.) nebo dle základního zdroje bílkoviny (syrovátka, vaječný bílek, kasein atd.) nebo také podle počtu zdrojů a forem proteinů (jednosložkové a vícesložkové proteiny). Různí se také procentuálním množstvím bílkovin např. do 75% bílkovin nebo nad 75% bílkovin.
Mléko obsahuje dvě bílkoviny a to kasein a syrovátku. Oddělují se například pomocí srážení, kdy se mléko rozdělí na tuhou část (kasein - což je defakto tvaroh) a tekutou (syrovátka). Syrovátka obsahuje 93,5% vody a 4,9% laktózy a 0,8% bílkovin. Na řadu přichází filtrace (iontovou výměnou nebo membránovou separační metodou), pasterizace a sušení, které odstraní zbytečnou vodu. Poměr syrovátky ve mléce je přirozeně 20:80. Díky přidání srážedel se od sebe syrovátka a tvaroh (kasein) oddělí. Ze syrovátky si potom vyrábějí syrovátkové proteinové přípravky. Vynikají svojí vstřebatelností a vysokým obsahem aminokyseliny leucinu.

Syrovátkový proteinový koncentrát obsahuje asi 45-85 g bílkoviny ve 100 g přípravku. Zbytek jsou tuky a laktóza což může způsobit problémy s trávením. Obsahují také více tuků a sacharidů díky čemuž jsou nejpomaleji stravitelné ze všech tří druhů syrovátkových proteinů. Obsahují určité množství vitamínů a tělu prospěšných látek např. imunoglobuliny. Je vhodný zvláště do objemu.

Syrovátkový proteinový izolát obsahuje asi 80-90 % bílkoviny ve 100 g produktu. Obsahuje tedy méně tuku a laktózy což umožňuje rychlou stravitelnost. Je většinou přijatelný i pro lidi s intolerancí na laktózu. Bohužel neobsahují tolik vitaminů a dalších tělu prospěšných látek. Výhodou je, že ho spotřebujete méně. Je vhodný zejména v období redukce.

Syrovátkový proteinový hydroizolát je nejrychleji stravitelný ze všech tří variant. Rozlišují se dva základní stupně hydrolýzy . Nevýhodou hydroizolátů je jejich chuť, bývá nahořklá.

Kasein je na rozdíl od syrovátky pomaleji stravitelný (tzn., že jeho aminokyseliny se uvolňují do krve delší dobu, cca 6-8 hodin). Nevýhodou je opožděný začátek uvolňování aminokyselin do těla. Dělíme je na kasein vápenatý (dnes již zastaralý proces výroby, díky němuž ztrácí na kvalitě což způsobuje nevyužití většiny bílkovin a ty pak odejdou nestrávená z těla). Další je Izolát mléčné bílkoviny a obsahuje stejný poměr kaseinu a syrovátky jako kravské mléko. Další je Micelární kasein a je tou nejlepší variantou kaseinových proteinů na trhu. Skládá se z Micel složené ze všech pěti kaseinových mléčných proteinů. Další je Hydrolyzovaný kasein a je defakto novinkou. Kaseinové přípravky je vhodné konzumovat před spaním nebo v období kdy je potřeba dlouhodobější dodávka aminokyselin do svalů. V období tréninku je vhodnější proto syrovátkový protein nebo kaseinový hydroizolát.

Mezi další zdroje patří sojové proteinové přípravky (též ve formě koncentrátu nebo izolátu) , hovězí proteinové přípravky, vaječné proteinové přípravky a vícesložkové proteinové přípravky. Mezi rostlinné přípravky patří např. z hrachové a rýžové bílkoviny, konopný protein.

Já mám zrovna doma tyto proteiny (Pehtha Pro a CFM EVolution). Ty malé mám když si chci dát něco jiného a ty velké mám hlavně do pečení a vaření. I když musím říct, že ten borůvkový mi moc nejede a při pečení nejde ničím chuťově přebít :D Ale když je necháte dlouho stát po smíchání s vodou dosáhnete opravdu husté krémové konzistence. Iris Choco chutná dobře, lahodný šejk. Borůvka mi rychle přestala chutnat.

Zdrojem informací mi byla hlavně kniha Moderní výživa ve fitness a silových sportech.

Komentáře

  1. doplňujete proteiny formou zdravých suplementů? a co takhle velmi chutné proteinové dezerty a sirupy?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat