Ořechy

Ořechy

Moje velice oblíbená část jídelníčku. Mezi moje nejoblíbenější ořechy patří kešu, para a mandle. Defakto až na lískové ořechy mi je to jedno co chroupám. Nejčastěji, ale k snídani k sýru pojídám neloupané mandle a do jogurtů používám spíš kešu máslo nebo kešu oříšky. Ořechy jsou výborný zdroj antioxidantů, vitamínu E, vitamínů skupiny B včetně kyseliny listové a hořčíku. Je tedy vhodné do jídelníčku ořechy zařazovat pravidelně (klidně 30 - 50 g ořechů denně). Nejlepší je konzumovat ořechy v syrovém stavu (nesolené, nepražené). Ořechy by, ale neměli být jediným zdrojem tuků ve vašem jídelníčku. Obsahují velké množství omega 6 a lehce lze narušit rovnováhu vůči omega 3. Pozor ořechy jsou také alergenem! Další nevýhodou ořechů je žluknutí.


Mandle

Mandle mají slušný obsah vlákniny. Ve 28 gramech mandlí se nachází zhruba 6 g bílkovin, 14 g tuku, 6 g sacharidů a 3,5 g vlákniny. Obsah energie je zhruba 160 Kcal. Mandle jsou bohaté na antioxidanty, vitamín E, mangan, hořčík, fosfor, měď a vitamin B2. Bohužel obsahují také kyselinu fytovou, která zhoršuje absorpci některých minerálů např. zinku a železa a defakto odčerpává minerální látky z těla. Mandle díky obsahu fosforu podporují pevnost našich kostí. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají k pocitu sytosti. Mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Mandle přispívají ke zdraví mozku i srdce. Co se týče másla, mandlové máslo mi moc nejede a vadili mi tam ty slupky, pozor na množství které u másla sníte! Už malé množství másla je velká koncentrace ořechů, tuků a energie!

Kešu

Kešu oříšky jsou zdrojem antioxidantů, hořčíku, fosforu, manganu, mědi a hlavně tuků. Kešu mají pozitivní vliv na srdce, pomáhají snížit vysoký krevní tlak a hladinu cholesterolu. Jsou bohaté na zdravé mastné kyseliny, které potřebujeme pro správnou funkci mozku. Nedostatek těchto kyselin může vést k úzkostem nebo až depresím. Díky vysokému obsahu tuků jsou kešu výborné k zasycení. Měli by pomoci snížit chuť na sladké potraviny. Já osobně miluju kešu máslo do jogurtu. Jen pozor! Dá se toho sníst obrovské množstí a už malá lžíce kešu másla je dost velká koncentrace rozemletých ořechů a tudíž tuků a tudíž energie. Občas si dám lžičku jen tak do pusy :)


Para

Para ořechy obsahují hodně vitamínů (zejména vitaminu E s obsahem 7,87 mg na 100 g, což je přibližně 52 % DDD), antioxidantů a minerálů. Ve100 gramech je přibližně 656 kalorií. Para obsahují měď, hořčík, mangan, draslík, vápník, železo, fosfor a zinek. Mají mimořádně vysoký obsah selenu (což pomáhá předcházet např. rakovině). Para ořechy stejně jako mandle nebo piniové oříšky, neobsahují lepek. Pomáhají snižovat hladinu LDL neboli "špatného cholesterolu" a zvyšovat hladinu "dobrého cholesterolu" HDL" v krvi.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem tuků, vitamínu B, E, C, zinku, mědi, selenu, vápníku a manganu. Jejich pravidelná konzumace pomáhá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, snížení rizika infarktu a k zlepšení nálady. Vlašské ořechy jsou zdrojem melatoninu a ten napomáhá ke zdravému spánku. Společně s para ořechy má nejvyšší obsah kalorií 642 kcal ve 100 g.

Zajímavost: Buráky nejsou ořechy! Jedná se o luštěninu, jelikož je to plod lusku podzemnice olejné. S burákovým máslem, ale zacházejte podobně jako s kešu, mandlovým nebo jakýmkoliv jiným máslem z ořechů. Je to obrovská koncentrace v poměrně malém množství, což si občas neuvědomíme, když se do másla pustíme polévkovou lžící!!!!

Komentáře