Vepřová panenka s žampionovým přelivem a šťouchaným bramborem

Vepřová panenka s žampionovým přelivem a šťouchaným bramborem

6 porcí

Snad nikdy jsem vlastnoručně nepřipravovala panenku. Dělám vlastně hodně kuřecí, protože je nejméně prorostlé a nemusím se s tím ořezávat. Co je ovšem nejluxusnější na praseti je panenka, tam jsme ořezávat téměř nemuseli. Vymyslela jsem proto tyto luxusní medailonky.

Suroviny:
Vepřová panenka (necelé 1 kg)
Žampiony (měla jsem jednu větší vaničku)
Ricotta 1 kelímek
Sůl (dle chuti)
Pepř (dle chuti)
Kmín drcený (dle chuti)
Cibule 1 vetší
Řepkový olej (dle chuti)
Voda

Panenku omyjeme, osušíme a očistíme. Nakrájíme na medailonky, osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Zprudka krátce zatáhneme maso z obou stran na řepkovém oleji, poté doděláme na mírnějším plameni (jde to celkem rychle). Jakmile máme všechno maso hotové, do výpeku přidáme na jemno nakrájenou cibulku a necháme zesklovatět. Přidáme pokrájené očištěné žampiony a restujeme. Jakmile jsou žampiony hotové, podlijeme trochou vody a přidáme ricottu (vodou si omáčku nařeďte do požadované konzistence). Promícháme, krátce provaříme, dochutíme pepřem a solí. Omáčkou přeléváme medailonky.


Šťouchané brambory suroviny:

Brambory (dle denního příjmu)
Máslo (dle chuti)
Cibule 1 větší
Sušený libeček (pár lístečků)
Kmín celý (dle chuti)
Sůl (dle chuti)
Pepř (dle chuti)
Řepkový olej
Voda

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na stejnoměrné kostky. Dáme do hrnce a zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme, přidáme pár lístků libečku a vaříme do změknutí. Slejeme. Přidáme trochu másla a rozmačkáme. Mezitím si na druhé pánvi na troše řepkového oleje orestujeme na jemno nakrájenou oloupanou cibulku. Necháme zezlátnout, osolíme, opepříme a vmícháme do uvařených rozmačkaných brambor. Vše ještě případně dochutíme solí a pepřem. Pořádně promícháme.

TIP: Lze dozdobit pažitkou, jarní cibulkou, čímkoliv čerstvým, zeleným co máte po ruce.

Komentáře