Těstoviny s kuřecím masem, artyčoky, kapary a sušenými rajčaty

Těstoviny s kuřecím masem, Artyčoky, Kapary a sušenými rajčaty

4 porce

Tento recept je už docela slušný volání jara! Pokud si tohle jídlo uvaříte, zbaštíte totiž rovnou dva květy. Jeden květ vypadá více méně jako bodlák - Artyčok. Druhý květ - Kapary jsou zase nerozvinutá poupata keře Kapary Trnité. Naprosto luxusní, nadupaná, jarní, výživná bomba!

Suroviny:
Kuřecí maso 500g
Těstoviny (dle denního příjmu, použila jsem luštěninové na fotce)
Artyčoky 4 ks (nebo dle chuti)
Sušená rajčata (dle chuti)
Cibule 1 ks (nebo dle chuti)
Česnek (dle chuti)
Citron ½ (vymačkat do vody na Artyčoky)
Kapary 1 sklenička (nebo dle chuti)
Koření na maso (použila jsem Adžiku)
Sušený libeček (dle chuti)
Sůl
Pepř
Řepkový olej

Maso omyjeme, osušíme, očistíme a nakrájíme na kostky. Promícháme s trochou soli, kořením a dáme stranou. Cibulku očistíme a nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a dáme stranou. Rajčata nakrájíme na proužky.
Vrhneme se na čištění Artyčoků, vezme to trochu času. Je to květ bodláku, takže jedlý je pouze střed. Většinu Artyčoku vyhodíte, nelekejte se, je to správně! Nachystejte si vodu do misky, vymačkejte do ní citron (jinak by Artyčok zčernal). Odkrojte stonek a od spodní části okrajujte tvrdé zelené listy, dokud se nedostanete na žlutý střed. Odkrojte většinu špičky Artyčoku a nechejte jen pár centimetrů vysoký střed. Překrojte květ na polovinu a vykrojte všechno "chmýří" uprostřed. Opět to není k jídlu, tak to pořádně očistěte. Zůstane Vám jen velice výživný střed květu a ten vhodíme do vody s citronem. Tam ho necháme, dokud nebudeme dávat Artyčoky do pánve.
Rozpálíme pánev a cvrkneme do ní trochu oleje. Dáme restovat cibulku, jakmile zezlátne, přidáme maso a necháme zprudka zatáhnout. Krájíme Artyčoky a dáváme rovnou do pánve k masu. Po chvilince přidáme pokrájená rajčata a krátce orestujeme. Osolíme a opepříme. Podlejeme trochou vody, přiklopíme poklicí a dusíme, než nám Artyčoky změknou (chvíli to trvá). Mezitím si uvaříme těstoviny v osolené vodě s trochou sušeného Libečku podle návodu (tyhle se dělali s trochou oleje). Scedíme a propláchneme studenou vodou. Přidáme do pánve ke směsce prolisovaný česnek, kapary a krátce provaříme, abychom zmírnili výraznost česneku. Přidáme scezené těstoviny a pořádně promícháme. Hotovo! Dobrou chuť

TIP: Použijte jakékoliv jiné celozrnné těstoviny namísto luštěninových.

Komentáře