Zeleninová polévka s červenou čočkou a ztraceným vejcem

Zeleninová polévka s červenou čočkou a ztraceným vejcem

(tohle bylo na 5 porcí)

Měla jsem chuť k večeři na něco jiného než flák masa s bramborem. Napadla mě čočková polévka, ale nechtělo se mi čekat na klasickou čočku než mi nacucne přes noc. Takže červená čočka, je to sice čočka, ale pracuje se s ní trochu jinak. Netřeba ji předem namáčet ani dlouze vařit. Abych do polévky dostala i dostatek bílkovin, přidala jsem ztracená vejce. Bylo to luxusní.

Suroviny:
Červená čočka (dle denního příjmu)
Šťastná vejce (dle denního příjmu)
Mrkev 3 ks (nebo dle chuti)
Petržel 1 ks (nebo dle chuti)
Celer ¼ bulvy (nebo dle chuti)
Cibule 2 ks (nebo dle chuti)
Česnek (dle chuti)
Sůl (dle chuti)
Pepř (dle chuti)
Kmín celý (dle chuti)
Kurkuma (dle chuti)
Nové koření 5 kuliček (nebo dle chuti)
Bobkový list 2 ks (nebo dle chuti)
Řepkový olej
Ocet (podle množství vajec, aspoň 100-200 ml)
Jarní cibulka (dle chuti)

Čočku propláchneme a dáme stranou. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky, česnek oloupeme a dáme stranou. Mrkev a petržel oloupeme. Celer okrájíme a spolu s mrkví a petrželí nastrouháme na hrubo. V hrnci rozpálíme trochu oleje a necháme na něm zezlátnout cibulku. Jakmile je hotová, přidáme mrkev a promícháme. Po chvílích postupně přidáme i petržel a celer. Orestujeme. Přidáme koření, Bobkový list, Nové koření, Kurkumu, Kmín, osolíme a opepříme, přidáme prolisovaný česnek, promícháme. Chvíli restujeme, poté stáhneme plamen. Podlejeme vodou (mě poté hrnec ukazoval 2l) opět promícháme a přiklopíme poklicí. Necháme bublat, dokud se nám čočka neuvaří (netrvá to moc dlouho). Jakmile je polévka hotová vylovíme kuličky a listy. Dochutíme solí a pepřem pokud je třeba. Zdobíme nasekanou jarní cibulkou a ztraceným vejcem.


Ztracená vejce

V druhém kastrůlku si smícháme vodu s octem a přivedeme k varu. Jakmile voda s octem vře, o stupínek stáhneme plamen, vyklepneme do ní opatrně vejce (není třeba dělat žádný vír, stačí opravdu opatrně pustit do vody) a vaříme dle velikosti vajec (cca 2-3 minuty). Poté vylovíme, opláchneme a umístíme do polévky.

TIP: pokud chcete polévku okyselit, vejce neoplachujte.

Komentáře