Baťův kanál – Kroměříž » Otrokovice a zpět

Baťův kanál - Kroměříž » Otrokovice a zpět

Délka trasy: cca 45 km
Restaurace: Harley Pub: Minipivovar, Restaurace a Muzeum Otrokovice
Terén: totální rovina
Časová náročnost: Celodenní


Kroměříž mě opravdu překvapila jak je krásná a kolik různých zajímavých míst návštěvníkům nabízí. Pojali jsme to jako celodenní výlet. Takže start u Tesca na parkovišti, aby jsme v klídečku mohli vyskládat kolobky z auta. Směr oběd, který byl v hospodě Harley pub v Otrokovicích. Jídlo bylo dobrý, leč zdravou kuchyni nečekejte. Jídelák na netu nefungoval a tak můj si dal žebra a já křídla. Jinak mají steaky, hrancle (hranolky) a hambáče. Po obídku jsme se vydali na cestu zpět. V Kroměříži jsme začali šmejdit a vzali to následovně:

Ohradní separační zeď a hned vedle kostel Nanebevzetí Panny Marie
Separační zeď dělila židovské město od křesťanského, byla postavena ke konci 17. století a několikarát ji upravovali. Další zajímavosti jsem našla třeba zde nebo taky zde. Hned vedle se nachází Kostel Nanebevzetí Panny Marie z poloviny 18. století.


Náměstí s radnicí a zrcadlovým bludištěm
Náměstí v Kroměříži je hned několik a jsou opravdu všechny krásná a zajímavá. Na tomhle náměstí se toho nachází víc, například zrcadlové bludiště. Bohužel dovnitř jsme tentokrát nešli, tak nemohu dát reference.


Lavečka Václava Havla
Další zajímavé místo na tomto náměstí je Lavička Václava Havla, nějaké zajímavsosti se dočtete třeba zde. Byla odhalena v roce 2016.


Zámecký park
Další věc co stojí za prozkoumání je opravdu rozlehlý zámecký park se spoustou krásných míst. Nesmí se bohužel jezdit uvnitř zahrady na kole ani na koloběžkách takže si park musíte projít. Ale opravdu to za to stojí. V parku narazíte na pávi, jednak se pohybují volně a jednak mají svoji paví rezidenci (prostřední foto). Další co v parku najdete je:


Pompejská kolonáda
Jedná se o neoklasicistní Maxmiliánovu kolonádu z 18. století, Pompejská se jí říká proto, že tady v 19. století byli umísteny busty z Pompejí.


Čínský Pavilon
Tento Pavilon je z 19. století a je na ostrově Divokého rybníka. Něco o rekonstrukci se dočetete tady.


Altán Deštník
Co v parku stojí za povšimnutí je tento skvělý altán ve tvaru deštníku, kterej přímo volá po fotce. Určitě se tu zastavte na fotečku :)


Další věc co v parku najdete jsou tyhle kouzelné ruiny. Nafotila jsem si je hned několikrát, jsou děsně fotogenický.


Knihovna s protiatomovým krytem
Posledním místem co jsme po cestě stihli byl tento kryt, byl dostavěn v roce 1985 a jeho stavba byla maskována výstavbou kina Slovan, dnešní knihovny. Uvnitř jsme bohužel nebyli, ale pokud budete mít zájem mrkněte na letáček co jsem vyfotila na dveřích knihovny.


Celá trasa na mapách zde.

Když jsme byli v Kroměříži bez Kolobek navštívili jsme Květnou zahradu. Bylo tenkrát ještě trochu chladno ale už jsme byli nedočkavý a chtěli někam vypadnout. Co mě v zahradě poba
vilo nejvíc byl Králičí kopec. Vsadím se že děti nadchne, stejně tak i bludiště z živého plotu. Další zajímavost uvnitř je Ptáčnice.


Další co nás na Kroměříži baví je její výstaviště. Ráda sem jezdím na burzy kytiček. Na jaře pro bylinky a na podzim pro tulipány. Výstaviště samozřejmně nepořádá jen prodejní výstavy kytek, ale musím přiznat jiné jsem zatím netestovala. I když zvažuju gastro festival .....

Komentáře