Vepřová panenka s chřestovým pyré a pečeným bazalkovým bramborem

Vepřová panenka s chřestovým pyré a pečeným bazalkovým bramborem

8 porcí

Opět jsem dostala od mojí skvělé kamarádky hromadu chřestu a přemýšlela jsem jak ho zpracovat. Doma padl návrh na omáčku a tak jsem se pustila do tvorby.

Suroviny:
Vepřová panenka (dle denního příjmu, já měla cca kilo a čtvrt)
Cibule 1 ks (nebo dle chuti)
Ricotta ½ kelímku (nebo dle chuti a denního příjmu)
Chřest (dle chuti)
Řepkový olej
Sůl (dle chuti)
Pepř (dle chuti)
Voda (dle chuti)

Panenku omyjeme, osušíme, očistíme. Rozpálíme pánev a cvrkneme na ni trochu oleje. Zprudka zatáhneme panenku ze všech stran, opečeme ji lehce do zlatava. Dáme do zapékací misky pořádně osolíme a opepříme. Podlijeme troškou vody a dáme do trouby k bramborám. Mezitím si omyjeme chřest, nakrájíme ho na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky. Na troše oleje orestujeme cibulku do zlatova, přidáme chřest a krátce orestujeme. Osolíme, opepříme a podlejeme vodou. Přiklopíme poklicí a dusíme. Jakmile je chřest měkký dáme do misky ve které můžeme mixovat a vymixujeme do hladka. Vrátíme zpět do pánve, přidáme ricottu a promícháme, krátce provaříme. Doředíme dle chuti vodou, ochutíme solí a pepřem. Jakmile je, maso téměř hotové přidáme do misky ještě pár stonků chřestu a dopečeme. Panenku naporcujeme ozdobíme celým chřestem a přelýváme pyrém z chřestu.

Vepř panenka chřest pyré brambory
Vepř panenka chřest pyré brambory

Suroviny na bazalkové brambory:
Brambory (dle denního příjmu)
Sůl (dle chuti)
Kmín drcený (dle chuti)
Bazalka sušená (dle chuti)
Řepkový olej

Brambory omyjeme , nakrájíme na podobné tvary a dáme do mističky. Přidáme olej, sůl, kmín, bazalku a promícháme. Dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 200oC dokud není vše měkké a zlatavé.

Vepř panenka chřest pyré brambory

Komentáře