Kuřecí barbecue špíz v jogurtu s bramborovou kaší

Kuřecí barbecue špíz v jogurtu s bramborovou kaší

6 porcí

Po delší době jsme se doma pustili do výroby špízů, mě osobně to moc neba a na špejle to vždycky dává chlap. Má to krásný že?

Suroviny:
Kuřecí maso (dle denního příjmu, měli jsme cca kilčo)
Jogurt Hollandia pořádná lžíce (nebo dle chuti)
Barbeque omáčka cca lžíce (nebo dle chuti)
Červená paprika sušená (dle chuti)
Paprika kapie čerstvá (měli jsme 1 ks červené a 1 ks žluté)
Cibule 2 ks (nebo dle chuti)
Kdo neodolá - kousek kvalitní klobásky a nebo slaninky (jako to má můj na svých špízech :D)
Sůl (dle chuti)

Maso omyjeme, osušíme a očistíme. Nakrájíme na kostky a dáme do misky. Přidáme jogurt, barbecue, sůl a sušenou papriku. Promícháme. Necháme maso klidně přes noc odležet v lednici. Papriku kapii omyjeme, překrojíme na polovinu a vykrojíme jádra, potom ji nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Slaninku či párek nakrájíme na kostky (nebo vynechejte jako na mých špízech). Střídavě vše napichujeme na špejli či špízovou jehli. Hotové špízy dáme na plech, cvrkneme lehce vody a zakrejeme alobalem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200oC. Jakmile je maso hotové, odkryjeme alobal a maso ještě dopečeme pod grilem.

PS: Když jako já nezapomenete, dejte do špízu ještě žampiony 😋

Kuře barbecue jogurt špíz brambory cibule paprika

Příloha bramborová kaše

Suroviny:
Brambory (dle denního příjmu)
Sůl (dle chuti)
Pepř (dle chuti nebo vynechejte)
Kmín celý (dle chuti)
Máslo (dle chuti)
Mléko (dle chuti)
Sušený Libeček (dle chuti)

Brambory oloupejte, omyjte, nakrájejte na stejnoměrné kostky a uvařte v osolené a okmínované vodě s trohou Libečku do měkka. Slejte (nemusíte vylít všechnu vodu pokud chcete jídlo odlehčit). Ještě za tepla přihoďte kousek másla a brambory rozmačkejte. Mléko trochu přihřejte v mikrovlnce (studené mléko z lednice by nám zbytečně kaši zchladilo) a pomalu přilévejte při hnětení do kaše. Osolte, opepřete. Na závěr dávám ještě kousek máslíčka, zdobila jsem jarní cibulkou.

TIP: Dozdobit lze třeba čerstvou pažitkou
TIP 2: Při vaření brambor vhoďte do vody třeba nať z petržele, brambory budou voňavé a kaše bude mít jiný nádech.
TIP 3: Pokud chcete ušetřit nějaké kalorie, kaše se dá udělat bez másla a mléka. Stačí při slévání dát nějakou vodu bokem a tu přidávat při mixování. Mě to ale nechutná a dělám klasiku :)

Brambory sůl kmín voda kaše máslo mléko

Komentáře