Bylinková vepřová panenka s ricottovo-bylinkovým přelivem sbramborovo-batátovým pyré

Bylinková vepřová panenka s ricottovo-bylinkovým přelivem s bramborovo-batátovým pyré

8 porcí

Pracovat s panenkou mě hrozně baví, je to krásný maso a za to, za co si zaplatíte, to si i sníte. Na jiném masu mi vadí, že bývá někdy hodně prorostlé. Tím pádem toho hodně okrájím a někdy mám problém trefit potřebnou váhu porcí. Dnešní variace na panenku zní následovně:

Suroviny:
Vepřová panenka (dle denního příjmu)
Čerstvé bylinky dle chuti (tady je bazalka, máta, kari, rozmarýna, rukola)
Sušené bylinky (dle chuti, já měla tuto směs)
Ricotta 2 kelímky (nebo dle denního příjmu)
Sůl (dle chuti)
Pepř (dle chuti)
Řepkový olej (dle chuti)
Voda (dle potřeby)

Panenku omyjeme, osušíme, případně dočistíme, poté ji osolíme, opepříme a posypeme sušenými bylinkami. Rozpálíme pánev, cvrkneme na ni trochu oleje a zprudka panenku orestujeme do zlatava ze všech stran. Poté teplotu stáhneme a podlejeme vodou. Přiryjeme poklicí a bubláme, dokud se nám panenka nedodělá. Ke konci přidáme část čerstvých nasekaných bylinek a bubláme dál pod poklicí. Jakmile je maso hotové, vyjmeme ho z pánve a uchováme v teple. Do šťávy po mase vyklopíme ricottu a rozmícháme, přidáme zbytek čerstvých nasekaných bylinek a provaříme. Osolíme, opepříme a máme hotovo. Omáčku podáváme s nakrájenou (neboli filírovanou) panenkou.

Bylinky vepřová panenka ricotta

Bylinky vepřová panenka ricotta


Příloha bramborovo-batátové pyré

Suroviny:
Brambory (dle denního příjmu)
Batáty (dle denního příjmu)
Sůl (dle chuti)
Pepř (dle chuti nebo vynechejte)
Kmín celý (dle chuti)
Máslo (dle chuti)
Mléko (dle chuti)

Brambory i batáty oloupejte, omyjte, nakrájejte na stejnoměrné kostky a uvařte v osolené a okmínované vodě do měkka. Slejte (nemusíte vylít všechnu vodu pokud chcete jídlo odlehčit). Ještě za tepla přihoďte kousek másla a brambory s batáty rozmačkejte. Mléko trochu přihřejte v mikrovlnce (studené mléko z lednice by nám zbytečně kaši zchladilo) a pomalu přilévejte při hnětení do kaše. Osolte, opepřete. Na závěr dávám ještě kousek máslíčka.

TIP: Dozdobit lze třeba čerstvou pažitkou nebo jarní cibulkou
TIP 2: Při vaření brambor vhoďte do vody třeba nať z petržele nebo libečku, brambory budou voňavé a kaše bude mít jiný nádech.
TIP 3: Pokud chcete ušetřit nějaké kalorie, pyré se dá udělat bez másla a mléka. Stačí při slévání dát nějakou vodu bokem a tu potom přidávat při mixování. Mě to ale nechutná a dělám klasiku :)


PS: Doufám, že poctivě papáte zeleninku k obídku i večeři. Mě se většinou obří mísa salátku co k tomu pojídáme ani nevejde do záběru takže ji nefotím. Navíc dělám salát pořád stejně (vše co doma najdu pokrájím do misky, ochutím solí, pepřem, bylinkami, přidám olivový olej, balzamikový ocet, čekankový sirup a nadrobím tatranský sýr).

Brambory batáty pyré kaše

Komentáře