Znojemská pečeně s pečenou rýží

Znojemská pečeně s pečenou rýží

6 porcí

Strašně dlouho jsem měla chuť na tuto klasiku. Jídlo školních jídelen a babiček ... klasiku všech klasik, kterou si prostě člověk čas od času musí dopřát.

Suroviny:
Hovězí maso cca 900g (nebo dle denního příjmu, tady je hovězí zadní)
Cibule cca 230 g (nebo dle denního příjmu)
Mouka hladká celozrnná cca 40 - 50 g (nebo dle denního příjmu)
Olej řepkový cca 30 ml (nebo nebo dle denního příjmu)
Okurka nakladačka cca 100 g (nebo dle chuti a denního příjmu)
Česnek cca 13 g (nebo dle chuti)
Hořčice 80 g (nebo dle chuti a denního příjmu)
Sůl (dle chuti)
Pepř (dle chuti)
Kmín mletý (dle chuti)
Paprika červená mletá  (dle chuti)

Maso omyjeme, osušíme a očistíme. Nakrájíme na větší kostky a dáme stranou. Cibulku očistíme a nakrájíme na kostičky. Okurek nastrouháme na struhadle na hrubo a dáme stranou. Na troše oleje orestujeme cibulku do zlatova (část si dáme do rýže) a přidáme maso. Opekáme. Po chvilce přidáme koření (pepř, kmín, papriku, sůl) a restujeme. Jakmile maso pustí dostatek šťávy podlejeme vodou, přidáme hořčici a prolisovaný oloupaný česnek. Bubláme tak dlouho dokud maso není měkké (anebo jako já natlakujete tlakový hrnec na 15 minut). Jakmile máme maso hotové zahustíme (rozmícháme celozrnnou mouku ve troše studené vody do kašovité konzistence a pomalu vmícháváme do omáčky a provaříme, abychom odstranili chuť mouky). Zahušťujeme tak dlouho dokud nedosáhnete oblíbenou konzistenci omáčky. Nakonec vmícháme okurku a prohřejeme. Případně dochutíme solí a pepřem. Servírujeme s pečenou rýží.

Hovězí maso okurek hořčice kmín paprika pepř sůl znojemská rýže

Hovězí maso okurek hořčice kmín paprika pepř sůl znojemská rýže


Pečená rýže

Suroviny:
Rýže (dle denního příjmu)
Voda (dle potřeby)
Sůl (dle chuti)
Bobkový list (dle chuti 1-2 lístky)
Nové koření (1-2 kuličky)
Orestovaná cibulka na řepkovém oleji
Ocet (na proplach rýže)

Rýži několikrát pomocí octa propláchneme (do prvního proplachu kapneme trochu octa a poté proplachujeme dál čistou vodou). Vodu několikrát v rýži vyměníme. Osolíme, přidáme bobkový list, nové koření a cibulku (kterou jsme orestovali do zlatova). Promícháme a dáme do zapékací misky do vyhřáté trouby na 200 stupňů péct. Rýži občas kontrolujeme a promícháme. Pečeme do požadované konzistence. Já nechávám rýži tvrdkavější.


 PS: Všechna množství jsou pouze orientační. Držte se vlastním denním příjmem a recept libovolně upravte.

Pečená rýže s cibulí bobkovým listem a novým koření

Komentáře